Thursday, March 8, 2012

Mitäs sitä lukisi seuraavaksi? // What to read next?

Books


Mulla olis teille taas yksi kysymys. Ja kyllä, niihin teidänkin kysymyksiin on tulossa vastauksia tässä jonakin kauniina päivänä. Olen tässä miettinyt pitkän aikaa mitä vastaisin, kysyitte hankalia. (Ja jos jollekulle jäi kielen päälle joku kysymys, niin vielä ei ole liian myöhäistä...)

Olen viime aikoina taas innostunut lukemisesta. Aikaisemmin luin jatkuvasti, mutta sitten innostus hiipui ja viime vuosina kirjan saaminen loppuun asti on tuntunut suurelta ponnistukselta. Juuri siksi valitsin yhdeksi tämän vuoden tavoitteista lukea vähintään 12 kirjaa. Ajattelin, että kyllä yksi kuukaudessa on ihan hyvä tahti, siihen minunkin pitää pystyä vaikka kitkuttamiseksi menisikin. Mutta sitten innostuin ja nyt, maaliskuun alussa, mennään tämän vuoden kirjassa nro kuusi. Vanhaan kirjankulutustahtiini verrattuna se ei ole vielä mitään, mutta oikea suunta ehdottomasti. Ei se innostus onneksi lopullisesti kadonnut!

Pyytäisinkin nyt kirjavinkkejä. Ilmiantakaa kirjoja joista itse pidätte! Ajattelin ensin kertoa tässä millaista yleensä luen, mutta päätinkin jättää sen huomiotta. Ehdottakaa millaista kirjallisuutta vaan! Olen valmis kokeilemaan uutta. Vaikka varaan kyllä oikeuden jättää jonkun kirjan lukematta, jos se on mielestäni tylsä, pelottava tai totaalisen epäkiinnostava. Kielistä käyvät suomi ja englanti. Katsotaan, löytyykö uusia suosikkeja!

***

I have a question for you. And yes, I'm gonna answer the questions you asked some day as well. I have been thinking my answers for a long while, your questions were tricky. (And if someone still wants to ask something, it's not too late...)

I've recently got excited about reading again. Before I used to read all the time, but then my excitement somehow faded away, and during the past years it has felt a struggle to read a book from beginnig to end. That's why I picked "read at least 12 books" as one of my goals for this year. I thought once a month could be a good pace, something I could do, even if it were struggling sometimes. Well, Somehow I got excited again and now, in the beginning of May, I'm reading my sixth book this year. It's still nothing compared to how much I used to read as a teenager, but it's the right direction. I didn't lose my zest completely!


So I'd like to ask for tips on books to read.
Mention some books you like yourself! I first though I would tell you a bit of what kind of books I usually read, but then decided against it. Recommend books of any kind! I'm ready to try new things. Even though I still reserve the right to skip the books I find too boring, frightening or totally uninteresting. In Finnish or in English please. Let's see if I'll find some new favourites!

26 comments:

  1. Itse suosittelisin Janet Fitchin Valkoinen oleanteri, mielestäni vallan viihdyttävä kasvutarina nuoresta tytöstä nuoreksi naiseksi. Klassikkosarjasta suosittelen Bram Strokerin Draculaa, aivan järkyttävän hyvin kirjoitettu! Elämänkerrallisista teoksista suosikkini on Nikki Sixxin Heroiinipäiväkirjat. Ja sitten tietenkin omat hyväntuulen kirjani, eli Uppo-Nalle sarja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, Uppo-Nallea en ole lukenut ikuisuuksiin, mutta tykkäsin siitä pienenä kovasti! Muut olivat uusia tuttavuuksia, mutta varsinkin Dracula kiinnostaa nyt...

      Delete
  2. Olet varmaan nämä lukenut, mutta en silti voi olla mainitsematta. L.M. Montgomeryn Runotyttö-kirjat! Ja Anna-kirjat on hyviä kans.

    Sitten Torey Haydenin kirjat on monet jotenkin tosi vaikuttavia, tykkään. Ja ittellä on tällä hetkellä kesken Riikka Pulkkisen Totta, olen pitänyt siitäkin ihan paljon tähän saakka. Voi että ei tule kamalasti mieleen nyt vaikka oikeesti jossakin mielensopukassa varmasti olisi vielä lisää hyviä tai ainaskin lukemisen arvoisia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Runotytöt ja Annat ovat tosiaan ihania, ne voisi kyllä lukea uudestaan! Torey Haydenia en ole koskaan lukenut, mutta kannattaisi varmasti kyllä... Ja mä luin kanssa Pulkkisen Totta-kirjan tossa ennen joulua ja tykkäsin siitä hirveästi <3

      Delete
  3. Kishwar Desai: Pimeyden lapset

    Tämä oli vähän erilainen rikosromaani, joka kertoi aika hurjaa tarinaa mm. ei-toivotuista tyttölapsista, Intian mielisairaaloista ja polisiin toiminnasta jne...

    Ahdistava ja valaiseva tarina. Suosittelen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh, "ahdistava ja valaiseva" on yhdistelmä joka yleensä aiheuttaa painajaisia. Minähän näen niitä jopa Harry Potteria luettuani. Mutta jos tästä rohkaistun, muistan suosituksesi!

      Delete
  4. Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo, suosittelen sitä aina kaikille jos joku kaipaa lukemista. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen yrittänyt lukea sitä joskus, mutta se alku sai jotenkin niin surumieliseksi etten tahtonut lukea enempää, vaikka ideasta tykkäsinkin. Ehkä yritän kuitenkin joskus uudestaan kun sitä niin paljon suositellaan.

      Delete
  5. Olli Jalosen Poikakirjalta en odottanut paljoa, mut tykkäsinki lopuks ihan hirveästi, sama pätee How To Kill a Mockingbirdiin. Nyt luen Jenni Linturin Isänmaan tähden, ja vaikuttaa ihan lupaavalta, muistuttaa mua Sami Hilvon Viinakortista, josta tykkäsin. Miina Supisesta oon tykänny kanssa. Ja kirjaston varatuin kirja on Katja Ketun Kätilö, eikai sekään huono voi olla. :)Oho, tulipas suomalaispainotteista, vaikken mielestäni kotimaista paljoa luekaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirjaston varatuin kirja on yleensä Finlandia-voittaja tai vastaava, joten on niillä muitakin meriittejä kuin pitkät jonot ja samalla kai potentiaalia olla hyviä :) Tuo How to kill a Mockingbird pääsee kyllä heti listalle, ja noita muitakin täytyy tutkailla...

      Delete
  6. I go through phases of reading lots then not reading at all. I'm going through a not reading at all phase at the moment, my 'thing' right now though is listening to music like all the time.

    Some of my favourite books:
    Rebecca by Daphne du Maurier
    Emma by Jane Austen
    Tess of the Durbervilles by Thomas Hardy
    Wild Swans by Jung Chang
    Fall of Giants by Ken Follett (very long book!)
    Of Mice and Men by John Steinbeck

    ReplyDelete
    Replies
    1. I go through phases too, and I'm so happy I'm having a reading a lot-phase for change. The not reading-one was way too long. Thank you for your recommendations, they look great! And I definitely need to finally read Emma.

      Delete
  7. Torey Haydenin kirjat ovat lukemisen arvoisia, suosittelen. Orwellin Eläinten vallankumous, ehdottomasti! Sue Harrisonilta on ilmestynyt pari trilogiaa, niitäkin suosittelen. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Nyt mun on varmaan pakko lukea joku Torey Haydenin kirja vihdoin ja viimein :)

      Delete
  8. Viimeaikaisista lukemisista voisin suositella sulle ainakin Terhi Rannilan Scarlettin puvussa. Tosi sympaattinen nuortenkirja. Toinen hyvä tuore nuortenkirja on Vilja-Tuulia Huotarisen Valoa valoa valoa, joka voitti Finlandiankin. Ja kun nyt lähdin näitä nuortenkirjoja suosittelemaan, niin kannattaa ehdottomasti tutustua myös Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogiaan. Viimeaikojen suurempia kirjallisuusilmiöitä ja erittäin vaikuttava lukukokemus.

    Aikuisten kirjoista ihastuttavimpia lukukokemuksia viime vuonna oli Nelli Hietalan Lintujen käytännöllisyydestä. Sitä siis suosittelen. Lisäksi voisin suositella Annie Proulxia, etenkin Lyhytkantamaa, Alan Bennettin Epätavallista lukijaa sekä jo Maijan mainitsemaa Harper Leen Kuin surmaisi satakieltä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lintujen käytännöllisyydestä on niin ihana nimi, että varasin kirjan heti! Lyhyttä kantamaa aloitin joskus, mutta en päässyt kovin pitkälle. Nuortenkirjat vaikuttavat kyllä kiinnostavilta myös. Ja tuosta Nälkäpeli-trilogiasta puhutaan tosiaan kaikkialla, mutten ole tutustunut siihen vielä paremmin. Täytyypä ottaa selvää...

      Delete
  9. Olen kirjastoalan opiskelija ja todella huono ehdottamaan lukemista, jos en tiedä lukijan makua. :)

    Itse pidän Anna Gavaldan teoksista. Ne ovat kepeästi kirjoitettu, vähän vakavistakin aiheista. Kerronnassa on käytetty paljon dialogia ja ajoittain voi olla vaikea saada selville, kuka on äänessä. Mutta hyviä teoksia Gavaldalta ovat Karkumatka, Kimpassa ja Viiniä keittiössä.

    Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo on yksi kestolemppareistani. Siinä on todella osuvia ja hauskoja luonnekuvauksia ja romantiikkaakin.

    Luen mielelläni myös scifiä, mutta antaisin vinkkejä mielelläni jos kertoisit millaisista teoksista olet yleensä pitänyt. Voisin vinkata samanlaisista.

    Koska harrastat käsitöitä, yksi teos voisi olla Kate Jacobsin Pieni lankakauppa. En ole itse lukenut, mutta kuullut siitä kovasti kehuja eri lukijoilta. Kirjaan on tehty jatkoakin.

    Opiskelun puolesta olemme pitäneet blogia, jossa on kuvauksia eri genrekirjallisuudesta. Voit vilkaista halutessasi sitä, jos löytyisi jotain vinkkiä. (lukeville.blogspot.com)

    Ja lopuksi kiittäisin mahtavasta blogista. Se on saanut minutkin tarttumaan pitkästä aikaa kiinni neulomiseen ja innostanut ompeluksiinkin. Aivan mahtavia ovat värikuvat blogissasi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, olen ollut niin pitkään korkeakoulukirjaston puolella töissä, että olen unohtanut miltä tuntuu kun joku pyytää kirjastossa suosituksia kertomatta yhtään enempää! Mutta nimenomaan kaipasin sellaisia kirjoja, joista on ite tykännyt, ja tässähän tuli vaikka mitä. Anna Gavaldan Kimpassa on yksi lempikirjoistani ikinä, olen lukenut sen useita kertoja. Ja muutkin Gavaldat kyllä kaikki. Ylpeyttä ja ennakkoluuloa en ole vielä lukenut, mutta sain sen just lahjaksi, joten lienee hyvä sauma aloittaa :)

      Kiva kuulla että olet löytänyt intoa ja innostusta blogistani! Ja varsinkin kuvista, sillä ne ovat itselleni tärkeä osa bloggaamista. Ja tuolla teidän blogissa on vaikka mitä hyviä kirjoja esitelty, pitää selata ajan kanssa!

      Delete
  10. Mark Haddon: Yöllisen koiran merkillinen tapaus (The Curious incident of the dog in the night-time)

    Ja tietty kaikki Erlend Loet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aloitin tuon yöllisen koiran joskus kauan sitten ja tykkäsin siitä, mutta jostain syystä se jäi silloin kesken. Mulle käy englanninkielisten kirjojen kanssa liian usein niin. Mutta kokeilenpa uudestaan. Ja joo, Erlend Loet ehdottomasti! Vaikka siitä uusimmasta (Hiljaiset päivät Nigellan lumoissa) en ollutkaan kovin vaikuttunut.

      Delete
  11. Aivan häkeltynyt olen ollut viimeiset pari viikkoa Connie Willisin Blackout/All Clearista. Scifiä, toista maailmansotaa, molemmat ikuisia kiinnostukseni kohteita.

    Toiseksi suosittelen Kazuo Ishiguron Never Let Me Go:ta, joka on myös scifiä. Aiheena etiikka, en voi kertoa paljon juonesta, koska se spoilaisi niin pahasti.

    Ja ehkäpä jotain ei-scifiä myös...hmm, kaikki parhaat kirjat melkeen on scifiä tai fantasiaa, paitsi tietty Annat ja Runotytöt, jotka onkin jo aiemmin mainittu. Yksi aina luotettavan hyvä kirjailija on Carlos Ruiz Zafón, jonka kirjoja ei unohda myöskään, kun ne lukee.

    Tää on kyllä kysymys, johon voin vastata loputtoman pitkästi :D

    En muuten muista, olenko aiemmin blogiisi kommentoinutkaan, mutta ilahtuneesti sitä kyllä lukenut olen jo jonkin aikaa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itse luen harvemmin scifiä, mutta tuota Never Let Me Go:ta olen kyllä katsellut sillä silmällä. Ja Carlos Ruiz Zafónin kirjoista olen tykännyt hirveästi, ne tosiaan jää mieleen pyörimään kun ne on kerran lukenut.

      Hauska tietää kuka siellä ruudun toisella puolella lukee!

      Delete
  12. Heip, tässä muutamia (mielestäni) hyvin kirjoitettuja kirjoja

    Peréz-Reverte, Arturo: Flaamilainen taulu
    Westlake, Donald E.: Älkää ampuko baarimikkoa
    Waters, Sarah: Vieras kartanossa
    Adams, Richard: Ruohometsän kansa
    Penney, Stef: Erämaan armo
    Nesbo, Jo: Punarinta

    Hyviä lukuhetkiä ja kerrohan sitten mistä pidit!

    -MaryAnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahtava lista, kiitos! En ole lukenut noista vielä yhtäkään, mutta ne kuulostavat kaikki kiinnostavilta.(Paitsi Ruohometsän kansaa aloitin joskus ihan pienenä, enkä uskaltanut jatkaa pidemmälle... Nyt vois olla hyvä aika kokeilla uudestaan sitäkin.)

      Delete
  13. Suosittelen myös Aikamatkustajan vaimoa (tästä suosittelen myös elokuvaakin). Nick Hornbyn kirjat ovat tosi hauskaa luettavaa, etenkin Poika -kirja. Sitten jotain erilaista - Richard Adamsin Ruohometsän kansa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oon tykännyt Nick Hornbyn kirjoista kans paljon ja huomasin just yks päivä kirjakaupassa että niitä oli sellaisiakin, joita en oo vielä lukenut. Ja Aikamatkustajan vaimoa en tosiaan saanut luettua (kts. vastaus neljänteen kommenttin), mutta ehkä se menisi elokuvana? Täytyy kokeilla.

      Delete

Jätä toki viesti!

PS. Luen jokaisen kommentin ennen julkaisemista. Kyse ei ole sensuurista tai kontrollista, haluan vain varmistaa, ettei yksikään jää vahingossa lukematta.


Feel free to leave a note!

PS. I read every comment before publishing them. That's not about censorship or control. I just want to make sure I won't miss any of them.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...